Ing. Hana Málková
Dle výživových doporučení bychom měli ryby konzumovat 2-3x týdně, což znamená cca 400 g za týden.
Konzumace ryb je mimo jiné důležitá z důvodu obsahu nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na náš srdečně-cévní systém. Důvodů, proč ryby pravidelně konzumovat, je však více a povíme si o nich ještě podrobněji v dalších článcích.
I přes všechna pozitiva se však ryby v českých jídelníčcích objevují spíše příležitostně. Česká republika je známá svými rybníky a rybníkáři (pro zajímavost - jsme největším vývozcem akvarijních rybek v Evropě), s rybami to tedy v ČR umíme, na našich talířích se ale objevují minimálně. Důvodů, proč jíme tak málo ryb, je hned několik, ne všechny jsou však opodstatněné. Tomuto tématu se budeme věnovat v dalším článku.
Spotřeba ryb v ČR
V roce 2015 byla spotřeba ryb dle Českého statistického úřadu 5,5 kg na osobu a rok, v předchozích letech byla čísla velmi podobná. V porovnání s evropskými průměry je to méně než poloviční množství, v měřítku světových průměrů jen lehce přesahujeme čtvrtinu průměrné spotřeby.
Zkonzumované množství odpovídá cca 100 g rybího masa týdně, což je zhruba 3-4x méně, než se doporučuje.
Zhruba čtvrtina z uvedeného množství připadá na sladkovodní české ryby, zbytek tvoří ryby dovážené (sladkovodní i mořské). Většinu tvoří ryby mražené, u kterých je spotřeba cca 2,5x vyšší než spotřeba čerstvých ryb.
Ani s rybami se to nemá přehánět
Budeme se opakovat, ale troufám si říci, že neexistuje potravina, u které by neplatilo pravidlo všeho s mírou. Ani u ryb tomu není jinak. Vzhledem k možnému obsahu některých kontaminantů a rizikových látek, ale například i vysokému obsahu vitaminu A u některých druhů, není vhodné to s rybami nějak významně přehánět. Rizika však mohou nastat jen při konzumaci vysokého množství jednoho druhu nebo u citlivých jedinců (jako jsou těhotné a kojící ženy, děti apod.). Nejlepší je opět pestrost a střídání různých druhů - jezte ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především kvalitní a čerstvé.
A jak často jíte ryby vy? Spadáte do českého průměru, nebo jste na tom lépe?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pokud při nabídce jídelního lístku vidím "Losos" nebo "Pstruh", tak zpravidla vyhrají : - )